WildChefs_038.jpg

Een kleine geschiedenis van het huis en omgeving

Aan de top van de oude steengroeve op een paar honderd meter oostelijk van het huis, vind je de overblijfselen van een oud Romeins militair kamp. De top van deze heuvel was een strategisch punt om de Maasvallei te controleren.

De geschiedenis van de kerk van Vireux-Molhain (la collégiale) gaat terug tot de 7e en 8e eeuw, wat betekent dat dit een van de oudste kerken en dus oudste dorpen is van deze streek van Europa. Meer dan 1000 lang jaar leefden de ‘chanoines’ (kanunniken, canons) in de oude huizen rond de kerk, tot de Franse revolutionairen (1789) een einde brachten aan deze traditie.

De ‘Saint Jacques de Compostelle’ of de route van Compostela, kwam vroeger door dit dorpje voor zij die begonnen in Luik, Namen, of Brussel. Van Vireux-Molhain vertrokken de pelgrims uit de Maasvallei richting de Ardennen langs Rocroi, Laon, Soissons, Parijs, … Toen werd dit nog als een gevaarlijke tocht omschreven. Er zijn nog steeds schelptekens te vinden aan de oude kerk, een typisch kenmerk van de route van Compostela.

In oude tijden was Vireux-Molhain een deel van het Prinselijke bisdom van Luik, wat wil zeggen dat het geen deel was van Frankrijk, maar een van de voorgangers van wat nu België heet. De hele regio was gedurende honderden jaren een grenszone tussen Frankrijk en de verschillende andere bezetters. De regio is hierdoor ook gekenmerkt door de vele oude burchten en kastelen die te bezichtigen zijn.

Pas na Napoleon’s oorlogen, werd Vireux een stuk van Frankrijk. Dit deel van de Maas werd een belangrijke industriële plaats in de 19e eeuw. De staalfabrieken, steenmijnen en leisteengroeven, leerlooierijen, klompenmakerijen, … waren beroemd doorheen Frankrijk.

De werkomstandigheden waren verschrikkelijk, maar het dorpje Vireux-Molhain dat in het valleitje van de ‘Deluve’ ligt, bleef helemaal vrij van industrie, terwijl ‘Vireux-Wallerand’, aan de andere kant van de heuvel vol met kleine werkhuisjes staat. Bijna al de deze industriële activiteit stopte in de 20e eeuw. 


Het huis was van de eigenaar van de nu verlaten steenmijn op de Mont Vireux. Hij bouwde in 1907 een ‘stadsachtig’ eclectisch art-nouveau huis in dit rustige deel van de omgeving. De dorpsmensen noemen deze huizen ‘des maisons de Chiers’ omdat deze enkel werden gebouwd voor de ingenieurs van de ‘Chiers’ ijzerfabrieken, met meer dan 3000 arbeiders, tot de jaren 70.

Maar de natuur heeft dit overwonnen. Het hele gebied is geschikt voor iedereen die van de natuur wil genieten. Actief toerisme wordt hier steeds belangrijker.
De ‘voie de halage’ is het 100 kilometer lang award-winning fietspad dat langs de Maas ligt, maar in het huis vind je nog tal van andere activiteiten terug.